Kies met de drop down menu’s een thema, speerpunt, en/of soort item - of meerdere - en ontdek informatie, achtergronden, artikelen en voorbeelden die te maken hebben met de speerpunten van Science to Impact.
Deze kennisbank vullen we samen. Iets toe te voegen?
Speerpunten
Soort
Thema
In deze aflevering van 'The Scale Lab' van Techleap.nl vertelt Dinko Valerio onderuit over zijn ervaringen als wetenschapper / ondernemer / investeerder / mentor. Met belangrijke lessen over tech transfer, team samenstelling, en meer.
Doel van dit document is alle uitgangspunten te verzamelen die door een of meer van de stakeholdergroepen relevant worden gevonden bij het maken van afspraken tussen kennisinstellingen en startups die voortkomen uit onderzoek en/of wetenschappelijk personeel.
Spinout.fyi is a growing effort to crowdsource and openly publish spinout deal terms across every university. Spinout.fyi seeks to shed light on deal terms to catalyse a re-write of the spinout playbook in favor of future founders.
Het is van maatschappelijk belang dat startups gebruik kunnen maken van kennis ontwikkeld door Nederlandse kennisinstellingen. Bijvoorbeeld in de vorm van Intellectueel Eigendom, of door samenwerking tussen wetenschappers en ondernemers.
Washington University in St.Louis’ publiceert een compact beleid voor de relatie tussen universiteit en onderzoeker met een startup. (Engels)
Onder de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) vallen 9 nationale onderzoeksinstituten. NWO ziet het als haar verantwoordelijkheid om octrooiwaardige resultaten uit haar onderzoek te identificeren.
Capital Waters stelt open source juridische modellen beschikbaar voor investeerders en ondernemers in de vroege startupfasen.
Stanford University heeft lange ervaring en uitgebreide documentatie voor wetenschappers en ondernemers. Online zijn o.a. beleid en templates te vinden. (Engels)
The Office of Technology Development (OTD) promotes the public good by advancing science, fostering innovation, and translating new inventions made at Harvard University into useful products that are available and beneficial to society.
Founders Choice is het programma voor startups van Imperial College London. Het biedt founders twee mogelijke startup routes, met elk eigen voorwaarden en aanbod. (Engels)
Afgelopen jaren heeft de Tweede Kamer middels meerdere moties de regering gevraagd om te komen met hun visie op het tot wasdom brengen van innovatie in Nederland. Het kabinet heeft toegezegd voor de zomer 2022 de Kamer hierover te informeren.
Faculty of Impact geeft de deelnemers twee jaar lang intensieve begeleiding bij de ontwikkeling van hun academische vinding naar bedrijf, waarbij ze in dienst blijven van de universiteit maar vrijgesteld zijn van onderwijs- en administratieve taken.
Schrijvers Rolph Segers en Stefan van der Ploeg, beiden werkzaam bij TNO Tech Transfer, behandelen alle vereiste stappen die nodig zijn om tot een degelijk businessplan te komen, waarmee je investeerders kunt benaderen.
The second edition of a report by the Royal Academy of Engineering in association with Beauhurst has been published, examining the success of British spin-out companies
Freeke Heijman, Quantum Delta NL, stimuleert in haar rol ondernemerschap in de quantum technologie. De ambitie is hoog: 100 quantum startups aan het eind van dit nationale programma. Wat zijn sleutels tot succes voor meer impact uit wetenschap?
Binnenkort start Science to Impact TV; een serie gesprekken met spelers uit het kennisveld die hun visie delen hoe onderzoek en technologieën van Nederlandse kennisinstellingen sneller en beter kan doorstromen naar de markt.
Zijn wetenschap en ondernemerschap te combineren? De afgelopen weken verschenen daarover diverse artikelen van onder meer Reineke Timmermans (VNO-NCW), Ineke Sluiter (KNAW) en ondernemend wetenschapper Hans Clevers.
Hans Boumans, Director Technology Transfer bij TNO, is dagelijks bezig kansrijke technologie te vertalen naar commerciële producten. Wat zijn volgens hem de ideale factoren om onderzoek en technologie tot toepassingen te brengen?
Het groeipad van deeptech bedrijven is vaak grillig en lang, en er is een specifiek soort kennis voor nodig. Door hier in de financiering en andere ondersteuningsinstrumenten op in te spelen, vergroot je het succes van dit soort bedrijven.
Op verzoek van UNL onderzocht BiGGAR Economics de impact van Nederlandse universiteiten vanuit economisch perspectief. (Engels)
De inschrijving voor de eerste ronde van Faculty of Impact, gericht op energietransitie en duurzaamheid, is gesloten. De winnaars worden 31 mei 2022 bekend gemaakt op het NWO innovatiefestival TEKNOWLOGY in De Fabrique in Maarssen.
Op vrijdag 26 november was het webinar Science to Impact en daar is het startschot gegeven voor de beweging. Deze beweging bestaat uit mensen en organisaties die zich actief willen inzetten voor nóg meer impact uit onze Nederlandse topwetenschap.
Consultancybureau KplusV onderzocht welke publieke en semi-publieke financieringsinstrumenten in de praktijk beschikbaar zijn in de vroege fasen van wetenschappelijke startups. Hoe werkt deze kapitaalmarkt nu echt?
Vandaag is het startschot gegeven voor ‘Science to Impact’. Deze beweging heeft als doel om de impact van wetenschappelijke kennis te vergroten. Partijen in het kennisecosysteem zijn uitgenodigd mee te doen met hun eigen initiatief.
Er liggen volop kansen om kennis en innovatie beter in te zetten voor de grote uitdagingen van de samenleving, zoals klimaatverandering, de toekomst van de gezondheidszorg of een eerlijke data-economie. Dat blijkt uit onderzoek van het Rathenau Instituut.
Valorisatie is de relatief jonge (sinds 2005) derde kerntaak van Nederlandse universiteiten, naast onderwijs en onderzoek. Het doel is alle talent, kennis, netwerk en faciliteiten in deze kennisinstellingen te ‘verwaarden’ voor de samenleving.
De Faculty of Impact biedt wetenschappers ondersteuning en coaching bij hun ambitie om de impact van hun onderzoek te vergroten, door bv. een eigen bedrijf. De call voor de eerste ronde - als thema energie-transitie en duurzaamheid - is nu open.
Deze ambitie hebben de Nederlandse universiteiten, universitair medisch centra en TNO. Samen lanceren de kennisinstellingen een plan om het nationaal valorisatie-ecosysteem te versterken met als doel: in 2030 tot de wereldtop behoren.
De AWTI adviseert een aantal gerichte maatregelen waardoor onderzoekers en ondernemers elkaar vaker zullen vinden en beter kunnen samenwerken. Belangrijk is om beter rekening te houden met de verschillende behoeften bij ondernemers, met name het mkb.
Nederland is uitgegroeid tot een van de beste ecosystemen voor startups in de wereld. Toch zijn er relatief weinig startups die uitgroeien tot scaleups en unicorns. Een cultuur die de groei van startups mogelijk maakt, lijkt te ontbreken.
Hoe kunnen we als samenleving meer profiteren van de kennis die aan Nederlandse kennisinstellingen ontwikkeld wordt? Hoe zet je kennis om in innovaties? We vroegen het wetenschappers die actief bezig zijn nieuwe vindingen naar de markt te brengen.
Een wetenschappelijk onderzoek over de keuzes om wetenschappelijke vindingen door de universiteit of juist door een andere partij te laten octrooieren.
TenU is een samenwerking van o.a. universiteiten van Cambridge, Oxford, MIT, Stanford, UCL en Leuven. Met deze handleiding voor aandeelhouderschap voor universiteiten wil TenU laten zien dat er geen ‘one-size-fits-all’ is, maar wel praktijken die beter werken.
Het rijk en de regio’s werken volop samen aan regionale innovatie en daarmee is veel bereikt. Volgens het AWTI-rapport moeten de partijen nu samen zorgen dat vernieuwing in de regio’s écht verder komt en dat relevante innovatie-initiatieven van regio’s verbonden raken en versnellen.
Consultancybureau Beauhurst deed, in opdracht van Royal Academy of Engineering, onderzoek naar factoren die het succes van spinoffs in het Verenigd Koninkrijk vergroten. (Engels)
In 2020 heeft Research England van 23 Britse onderwijsinstellingen het beleid t.a.v. aandelen in spin-outs in kaart laten brengen. Dit rapport geeft adviezen naar aanleiding van inzicht in verschillende praktijken.
Y Combinator is betrokken bij meer dan 75 spinouts. In dit artikel adresseert Jared Friedman de meest gestelde vragen en geeft hij advies aan wetenschappers die het ondernemerschap overwegen. (Engels)
Advies van de Netherlands Academy of Technology and Innovation over het creëren van meer, en het beter ondersteunen van kennisintensieve startups en scale-ups.
In 2018 hebben KTO’s van de Universiteiten van Nederland (UNL) en Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) een richtsnoer gepubliceerd voor de omgang met aandelenbelangen van medewerkers.
In 2016 hebben KTO’s van de Universiteiten van Nederland (UNL) en Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) in samenwerking met KNAW en NWO een richtsnoer over IP richting academische startups opgesteld.
‘Express licences’ voor IP gebruiken slechts een klein aantal parameters om tot een licentie te komen. Dit artikel vergelijkt een vijftal instellingen op hun voorwaarden. (Engels)
Harvard Law School organiseerde in 2012 een symposium over financiële ‘conflicts of interest’ binnen universiteiten, over het raakvlak van wetenschap en ondernemerschap. (Engels)