Open source documenten ter versnelling academisch spin-off proces

Nieuwsbrief

Newsletter subscription

* indicates required
Best practice
Nieuws
Voorbeeld/ template

De afgelopen periode hebben verschillende partijen uit het kennis-ecosysteem gewerkt aan een raamwerk voor het versnellen van het spin-off proces van bedrijven uit kennisinstellingen.

Het raamwerk moet helderheid bieden over de spin-off routes die er zijn (o.a. de wetenschapper wordt full time of parttime ondernemer), waar je in de onderhandeling afspraken over maakt (bijvoorbeeld alleen over royalty's of ook over aandelen) en welke overeenkomsten daaruit voortkomen.

De eerste twee documenten die onderdeel van dit framework uitmaken zijn opgeleverd:

  • Standaard Dealterms

Een jaar geleden werden de standaard dealterms gelanceerd; heldere voorwaarden waarmee wetenschappers makkelijker en sneller een bedrijf kunnen starten. Een werkgroep van universiteiten, investeerders en ondernemers was verantwoordelijk voor de totstandkoming hiervan en de deal terms zijn beschikbaar voor alle universiteiten, Universitair Medische Centra (UMC's) en andere kennisinstellingen die soepeler de onderhandelingen in willen gaan met de spin-offs die uit hun instelling voortkomen.

Download de dealterms hier

  • Standaardmodel aandeelhoudersovereenkomst

Afgelopen maart 2024 werd een nieuw model aandeelhouders overeenkomst opgeleverd wat kan worden gebruikt door Nederlandse spin-offs waarin universiteiten, UMC's of andere kennisinstellingen als aandeelhouders deelnemen. Het document is ontstaan vanuit een samenwerking tussen Capital Waters Foundation en de tech transfer offices van de TU Delft, TU Eindhoven, Universiteit Twente, Wageningen University & Research en Universiteit van Amsterdam. Het doel is het proces voor de oprichting van de spin-off soepeler en transparanter te maken. Lees de blog van Capital Water over de tot standkoming van het document

Download het standaardmodel aandeelhoudersovereenkomst (scroll helemaal naar beneden)