Faculty of Impact van start: energietransitie & duurzaamheid

Nieuwsbrief

Newsletter subscription

* indicates required
Nieuws

Faculty of Impact biedt wetenschappers ondersteuning en coaching bij hun ambitie om de impact van hun onderzoek te vergroten, in de vorm van een eigen non-profit organisatie of commercieel bedrijf. De eerste ronde van de Faculty of Impact richt zich op energietransitie en duurzaamheid. Potentiële kandidaten kunnen zich nu aanmelden. Het nationaal programma voor wetenschappers die op basis van hun onderzoek een bedrijf willen starten, is een initiatief van de Nederlandse universiteiten samen met Techleap.nl en NWO.

De Faculty of Impact biedt een tweejarig programma voor ondernemende onderzoekers van univeristeiten en hogescholen, waarin zij zich volledig kunnen focussen op het commercialiseren van hun vinding. Mirjam van Praag, bestuurlijk trekker Impact en Valorisatie bij de VSNU en voorzitter college van bestuur Vrije Universiteit Amsterdam: "De Faculty of Impact geeft wetenschappers die met een startup hun maatschappelijke impact willen vergroten een unieke kans. In dit tweejarig programma krijgen ze de tijd, middelen, ondersteuning en training die nodig zijn voor wetenschappelijke ondernemers. Zo kunnen we meer maatschappelijke waarde uit de wetenschap halen."

Tijd om aan bedrijf te werken

Onderzoekers met ondernemersambities krijgen binnen de Faculty of Impact intensieve en persoonlijke begeleiding van experts op het gebied van ondernemerschap, intellectueel eigendom en investeringen. Ze worden daarnaast vrijgesteld van administratieve- en onderwijsverplichtingen, zodat ze de tijd en ruimte hebben om gericht en gefocust aan hun organisatie/ bedrijf te werken.

Dit concept heeft zich al eerder bewezen, bijvoorbeeld bij de universiteit van Berkeley in de VS. Sinds 2014 bestaat daar met Cyclotron Road een vergelijkbaar programma. Frans Nauta, kwartiermaker van de Faculty of Impact: "Het is hard nodig om ook in Nederland te zorgen dat wetenschappelijke kennis meer beschikbaar komt voor de samenleving. Met de Faculty of Impact dragen we daar stevig aan bij. In Berkeley is de ervaring dat met zo’n programma het opzetten en opschalen van een eigen bedrijf aanzienlijk kan versnellen en meer wetenschappers de kans kan bieden om hun impact te vergroten."

Techleap.nl ziet enorm veel potentieel in Nederland voor academic founders. Constantijn van Oranje, special Envoy Techleap.nl: "We bevinden ons in een bevoorrechte positie met enerzijds academische kennisinstellingen van wereldklasse en anderzijds een ongebreidelde lust tot ondernemen. Combineer die twee en je legt de basis voor een nieuwe generatie tech bedrijven die een enorme impact kan hebben op de uitdagingen waar we als samenleving voor staan. Begeleiding is essentieel en dat is de reden dat Techleap.nl heeft bijgedragen aan het opzetten van de Faculty of Impact."

Andere carrièrepaden

Dit eerste postdocprogramma voor ondernemerschap en valorisatie is een gezamenlijke stap van de veertien universiteiten, NWO en Techleap.nl. De Faculty of Impact sluit goed aan bij de inzet van het kabinet om valorisatie te bevorderen en om innovaties met maatschappelijke impact te versnellen. Het programma draagt ook bij aan het anders erkennen en waarderen van onderzoekers door werk te maken van andere carrièrepaden aan de universiteiten.

Aanmelden

In de eerste ronde van de Faculty of Impact worden onderzoekers met ideeën binnen het thema energietransitie en duurzaamheid uitgenodigd zich kandidaat te stellen. Zij kunnen hun aanvraag tot en met 18 januari 2022 indienen op de website van NWO. Daarna worden de acht tot twaalf deelnemers  geselecteerd voor de eerste jaargang, die komend voorjaar van start gaat. In latere edities komen ook andere thema’s aan bod, zoals medische technologie en kunstmatige intelligentie. 

Lees meer over Faculty of Impact