Mkb profiteert onvoldoende van kennis en onderzoek

Nieuwsbrief

Newsletter subscription

* indicates required
Nieuws
Rapport

Kansen pakken met kennis

Dat is de conclusie van de Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie (AWTI) in hun advies 'Kansen pakken met kennis'. De AWTI adviseert een aantal gerichte maatregelen waardoor onderzoekers en ondernemers elkaar vaker zullen vinden en beter kunnen samenwerken. Belangrijk is om beter rekening te houden met de verschillende behoeften bij ondernemers, met name het midden- en kleinbedrijf (mkb).

“Nieuwe kennis is hard nodig om de economie gezond te houden en maatschappelijke uitdagingen op te lossen,” stelt Jos Benschop, raadslid van de AWTI. “Nederlandse kennisinstellingen spelen internationaal in de voorhoede van het onderzoek. Maar slechts een klein deel van de ondernemers weet hiervan te profiteren. Dat is een gemiste kans. In het toepassen van de kennis loopt Nederland achter op onze buurlanden.”

“De uitwisseling van kennis tussen onderzoekers en ondernemers kan beter,” vervolgt Benschop. “In dit advies doet de AWTI voorstellen voor maatregelen waardoor ondernemers en onderzoekers elkaar vaker zullen vinden en beter zullen samenwerken. Nu gaat dat nog niet overal goed. Dat komt onder andere omdat het huidige beleid te weinig is afgestemd op de verschillende behoeften bij ondernemers, met name die van het midden- en kleinbedrijf (mkb).” 

Lees meer